Mobilní továrna na prefabrikovné domy poprvé nasazena na Pobřeží slonoviny

13. 3. 2023 - Betonové vozovky | | Stáhnout článek v PDF

V č. 2/2019 časopisu Beton TKS jsme informovali o novém konceptu výroby prefabrikovaných dílů přímo v místě výstavby, který v roce 2019 představila společnost Neulandt, sesterská společnost dodavatele bednění Doka. Mobilní betonárna N3P této společnosti se teď dočkala prvního nasazení.

K prvnímu ostrému nasazení mobilní betonárny Neulandt 3P (N3P) došlo v rámci výstavby nových obytných čtvrtí v největším městě Pobřeží slonoviny Abidžan. Dynamicky se rozvíjející město je hlavním politickým, správním, obchodním a finančním centrem. Je třetí největší frankofonní městskou aglomerací na světě a se svými téměř pěti miliony obyvatel se rozkládá na ploše 2 119 km².

Právě kvůli potřebě rychlé a dynamické výstavby sem byla v loňském roce dovezena mobilní betonárna Neulandt 3P. Po necelých šesti týdnech montáže byl 70 m dlouhý a 15 m široký stroj N3P zkompletovaný a stoprocentně funkční pro průmyslovou výrobu betonových prefabrikátů z místních zdrojů a s nasazením místních pracovních sil. Kompletace systému byla dokončena v říjnu 2022 a od prosince probíhá plnohodnotná produkce. Při plném výkonu může aktuální zařízení dosáhnout výkonu více než 1 000 m2 panelů denně nebo 1 500 ubytovacích jednotek o ploše 45 m2 ročně, což je přibližně 230 000 m2 prefabrikovaných elementů.

Se svým prvním závodem v Abi­džanu pokládá společnost Neulandt základy industrializace stavebnictví v části světa, kde jsou otázky urbanistického plánování a přístupu k bydlení velmi citlivé. V rámci výroby bylo navíc přijato 100 místních obyvatel, kteří jsou po krátkém zaškolení schopni plně kvalifikovaného nasazení.

Krátce o systému

Mobilní betonárna N3P představuje linku na výrobu prefabrikovaných dílů, která může být lokalizována přímo na místě stavby. Výroba prefabrikovaných dílů probíhá pomocí tzv. motýlků, které představují formy pro jednotlivé panely, a díky postupnému procesu betonáže, základního zrání a dozrávání na rozdílných místech je možné s výrobou postupovat mnohem rychleji a efektivněji a vyrábět více prefabrikátů najednou. Důležitý je také fakt, že celý proces zohledňuje i ekologické hledisko, je připraven na provoz za pomoci solární energie, má nízké emise CO2, snižuje náklady na dopravu i ekologické dopady výroby na okolí.

Výhody systému

  • Výroba prefabrikátů přímo v místě stavby přináší snížení finančních i časových nákladů,
  • optimalizovaná výroba s motýlovou technologií umožňuje rychlou výrobu bez prostojů daných technologickými postupy,
  • průmyslový výrobní proces zvyšuje efektivitu a produktivitu,
  • stabilní kvalita betonových odlitků bez závislosti na počasí,
  • možnost kombinace s monolitickou výstavbou,
  • technologie patentovaná v padesáti zemích světa.

Možnosti využití mobilní výrobny v širším kontextu

Mobilní továrna je v případě nasazení na místě nejen prostředníkem pro snadnou výstavbu. Díky jednoduché koncepci, kdy využívá místní zdroje surovin, ekologickou energii i lokální pracovníky, dokáže smysluplně podpořit i místní rozvoj.

Možná doprava mobilní továrny přímo na místo výstavby může být velmi prospěšná nejen v rámci růstu městských aglomerací, kde jsou právě menší obydlí jasně v kurzu, ale také v případě budování kvalitního humanitárního ubytování pro oběti přírodních katastrof jako např. v Turecku a Sýrii.

Pojmy v tomto článku


Související články

1/2022 Technologie | 10. 3. 2022 | Materiály a technologie

Od tesařského bednění k modelu BIM

Monolitická výstavba nebo práce s betonem je dnes součástí téměř každého stavebního projektu a spolu s nimi i bednění. V článku jsou uvedeny jednotlivé typy bednicích systémů s ohledem na vývoj, kterým prošly během necelých sta let. Pozornost je zaměřena i na prvky, jež do obl...
4/2021 Vodohospodářské stavby | 15. 12. 2021 | Materiály a technologie

Bednění pro dostavbu rakouské vodní elektrárny Töging am Inn

Původní elektrárna na řece Inn, jejíž některé části zařízení jsou od roku 2015 pod památkovou ochranou, je v současné době modernizována a zároveň je zde realizována dostavba, která umožní zvýšení výkonu. V článku je pozornost zaměřena na přípravu a použití bednicích systémů,...