Nové sídlo Vinařství Lahofer od architektonického studia Chybík+Krištof je zakomponováno do znojemské krajiny poseté vinohrady a po dokončení bude sloužit jako výrobna, návštěvnické reprezentativní centrum i administrativní zázemí společnosti. Hlavní myšlenkou návrhu je motiv vinných řádků, jež metamorfují uvnitř budovy do podoby konstrukčního systému. Veřejná část budovy má potenciál změnit dosavadní turistickou mapu jižní Moravy.
Související články se věnují vinařství z pohledu architektonického návrhu, realizace železobetonových monolitických konstrukcí, především hlavního objektu návštěvnické a administrativní části, stručně je popsán prefabrikovaný železobetonový skelet výrobní a skladovací části, následuje návrh betonové směsi pro pohledové betony a v závěru je představeno výtvarné řešení stropu návštěvnické části.
Vinařství Lahofer, založené v roce 2003 ve Znojmě, patří s 430 hektary vinic a roční produkcí až 800 tisíc lahví k největším pěstitelům révy u nás.
Výstavba nové provozovny u Dobšicích z Znojma, která kromě výroby integruje návštěvnické centrum a administrativní zázemí, se stala dalším krokem k rozvoji firmy a její otevření je naplánovano na 1. května 2020. Od tohoto data bude nová budova vinařství Lahofer otevřena veřejnosti denně, a to po celý rok,
Ing. Daniel Smola
obchodní ředitel
Stavba je zasazena do stávající vinice a je rozdělena do tří objemů s rozdílnou konstrukční výškou, jejichž umístění přirozeně reaguje na mírný sklon terénu. Nižší, avšak pohledově nejexponovanější je návštěvnická a administrativní část s velkoryse prosklenou fasádou orientovanou směrem na jih. Na ni navazují dvě výrobní haly s rozdílnou světlou výškou, která odpovídá výrobním procesům, jež se odehrávají uvnitř. Vzájemným natočením a průnikem jednotlivých hmot vznikly dva funkčně i opticky oddělené dvory: na jedné straně provozní dvůr, na kterém se soustřeďují výrobní a logistické procesy, na druhé straně pobytový prostor pro návštěvníky, který ve formě měkce tvarovaného amfiteátru stoupá až na střechu budovy a nabízí výhledy do krajiny. Všechny části jsou sjednoceny výrazným přesahem střech a dřevěným obkladem fasády.
Pochozí střecha jižní budovy je plochá, v části pobytového amfiteátru je navržena jako zborcená plocha. Její monolitické železobetonové přesahy jsou od interiérové části oddělené pomocí prvků pro přerušení tepelných mostů. V části zborcené plochy nad vinným sklepem je stropní deska koncipována jako prostorová skořepina tvořená kombinací zakřivených rámů a střešní železobetonové desky.
Část přiléhající k návštěvnickému dvoru zahrnuje prezentační místnost se zázemím a degustační sklep. Hlavní převýšený prostor svou formou odkazuje na tradiční vinné sklepy v regionu:
V reprezentativní části dochází ke kolmému průniku archetypálního klenutého prostoru do konstrukčního systému tvořeného železobetonovými žebry, jejichž modul vychází z šířky vinného řádku a prochází celým domem.
vysvětlují architekti.
Na stropě prezentační místnosti je patrný průběh žeber jednotlivých polí. Celý prostor je maximálně otevřen směrem na jih do klesajícího svahu a z každého pole je výhled mezi řádky vinice. V interiéru je ve větší míře uplatněn beton, dřevo a sklo. Venkovní amfiteátr na střeše návštěvnického centra lze využít na pořádání různých kulturních a společenských akcí, jako jsou koncerty, divadla, letní kina a další.
Na návštěvnické centrum navazují kanceláře pro vedení firmy a zaměstnance vinařství. Kanceláře jsou řazeny za sebou a jsou odděleny skleněnými příčkami, aby byl stále čitelný motiv klenby. Na zadní, severní straně jsou umístěny pomocné místnosti (kuchyňka, hygienické zázemí apod.). Kancelářská část má samostatný vstup z provozního dvora, aby nedocházelo ke křížení provozů.
V průsečíku obou funkcí se nachází vstup do výrobní části rozdělené do dvou samostatných hmot. První, nižší hala v sobě zahrnuje provozy a zázemí výroby i zaměstnanců s přirozeným vnitřním prostředím a přirozeným osvětlením pásovými okny pod střechou objektu. Druhá hala pokrývá provozy s požadavkem na nižší teplotu – lisovnu, sklep a sklady nalahvovaného vína.
Děkujeme Danielu Smolovi ze společnosti Vinařství Lahofer, a. s., za milé přijetí v Dobšicích a spolupráci a pomoc při přípravě článku. Za spolupráci a pomoc při přípravě článku děkujeme také Tomáši Koudelkovi ze společnosti Prefa Brno, a. s., a Michaele Novákové ze společnosti Artspeak PR.
redakce