Unikátní aplikace grafického betonu

10. 6. 2022 - Architektura | | Stáhnout článek v PDF
Na stavbě bylo realizováno celkem 64 sloupů, a to jak kulatých, tak hranatých

Technologie grafického betonu vznikla v 90. letech minulého století ve Finsku a užívá se v oblasti pohledových betonů. Systém umožňuje pomocí rastrové formy do betonu otisknout různé grafické motivy, obrázky, nebo dokonce detailní fotografie. Jde o metodu, která dekoruje samotný povrch materiálu a její krása spočívá v kontrastu mezi hladkým povrchem a hrubou vnitřní strukturou betonu. V první řadě je nutné do bednění správně vložit speciální papír neboli matrici, na které je od výrobce v dané grafice a struktuře lokálně nanesen zpomalovač tuhnutí. Po přesně načasovaném odbednění a následném vymytí betonu se na povrchu vykreslí požadovaný grafický motiv.

Konkrétní složení betonové směsi pro realizaci grafického betonu v ČSOB jsme konzultovali s hlavním technologem betonárny, který dohlížel na „vyladění“ speciální receptury. Před finální realizací jsme v suterénních podlažích zhotovili několik zkušebních vzorků, abychom zjistili, jak se materiál v průběhu samotné realizace chová. Papírové matrice jsme nakupovali ve Finsku, kde se vyrábějí a kde na ně mají svůj patent.

Motivy samotné charakterizují rozmanité tvary geologických vrstev, které byly nalezeny právě v lokalitě, kde budova ČSOB stojí. Uvnitř banky tak na sloupech můžete vidět různé horniny, kořeny, tvarově zajímavé rostliny a květiny. Na stavbě jsme realizovali 64 sloupů, a to jak kulatých, tak s ostrými hranami. Každý sloup má originální design, takže jsme museli mít předem promyšlenou i adekvátní náhradu pro případ, kdyby se při složitém technologickém postupu dekorovaný sloup nepovedl. Dodání nové šablony od výrobce totiž trvá zhruba čtyři týdny od objednání, což by omezilo celý stavební proces, a to jsme si nemohli dovolit. Při návrhu motivu je autor omezen pouze velikostí speciálního papíru, ze kterého se šablona vyrábí – pruh je 3,3 m široký, délka je neomezená.

Již v prvopočátcích při samotných úvahách, jak ke zpracování sloupů technologicky přistoupíme, jsme vše konzultovali s výrobcem matric pro grafický beton. Náš hlavní dotaz zněl, zda se jeho produkty vůbec dají využít na svislé konstrukce prováděné přímo na stavbě. Odpověď však byla poměrně znepokojivá. Výrobce nám sdělil, že se o to pokoušeli pouze v Japonsku a výsledek nedopadl vůbec dobře. Oproti klasické výrobě stěnového prefabrikátu, u kterého se předpokládá, že bude vyhotoven v horizontální poloze, za konstantní teploty a vlhkosti ve výrobní hale, jsme naopak byli nuceni dělat konstrukce v poloze svislé, na oblém profilu a ve venkovním prostředí, a to i v zimním období. Díky odbornému přístupu a pečlivé práci střediska monolitů a celého realizačního týmu se podařilo najít ty správné postupy a prostředky. A finální výsledek je opravdu vynikající.

Metoda grafického betonu je prioritně navržena pro prefabrikované betonové fasády, takže jejich trvanlivost a odolnost je opravdu velká a použitím ve venkovním prostředí se kvalita nijak nesnižuje. Hned na začátku je však klíčové zvolit správné složení betonu s adekvátními vlastnostmi. Je to relativně drahé a méně známé grafické ztvárnění povrchu betonu, které není v projektech obvyklé. Na druhou stranu se jedná o trvalé dílo, které si můžete nechat provést dle svých představ.

Na stavbě bylo realizováno celkem 64 sloupů, a to jak kulatých, tak hranatých
Autor

Pojmy v tomto článku


Související články

2/2022 Architektura | 10. 6. 2022 | Stavební konstrukce

Regionální centrála ČSOB v Hradci Králové

Podle návrhu ateliéru Projektil architekti dokončila ČSOB stavbu regionální centrály v Hradci Králové, která získala certifikaci LEED Platinum v kategorii New Construction a zařadila se tak mezi jednu z environmentálně nejšetrnějších budov v celé Evropě. Budova stojí u kongres...
2/2022 Architektura | 10. 6. 2022 | Rozhovor, Stavební konstrukce

Věřím ve výtvarný potenciál betonu

Dvě otázky pro architekta Romana Brychtu stran ojedinělého použití technologie grafického betonu zhotoveného in situ v monolitické konstrukci