Prvok je obytná socha

15. 10. 2020 - Architektura | | Stáhnout článek v PDF

Rozhovor s autorem Prvoka Michalem Trpákem o návrhu, spolupráci a plánech do budoucna.

Michal Trpák u Prvoka (foto: Stanislav Krupař, archiv Stavební spořitelny Buřinka)

Vážený pane Trpáku, jako autora návrhu a tvůrce Prvoka bychom se Vás rádi zeptali, jak a kdy vůbec vznikla myšlenka jej stvořit?

Myšlenka vznikla loni v létě. S kolegy jsme měli za sebou mezinárodní sympozium 3D tisku betonu v Českých Budějovicích, na kterém jsme vytiskli mobiliář a výtvarné objekty. Jako další cíl jsme si dali za úkol vytisknout domek. A tak jsem ho v září 2019 začal skicovat.

Kdo Vám s tím nejvíc pomáhal?

Projekt jsme dávali dohromady s Kateřinou Novákovou a Jirkou Vele, na podzim se připojil Ladislav Trpák a Kamil Klejna, začátkem roku pak stavbyvedoucí Martin Jiříček. Velmi také pomohl Luboš Matzner nejen jako technolog, ale i při samotném tisku.

Jak jste na stránkách Betonu TKS uvedl již dříve, svou první reálnou zkušenost s prací s betonem jste měl v 17 letech. Jak vnímáte dnešní „odlévání“ soch z betonu, resp. cementového kompozitu pomocí 3D tisku? V čem vidíte výhody? A může umělec o něco přicházet tím, že materiál „neformuje vlastní rukou“?

3D tisk pomocí robota je jen nástroj pro zhmotňování vizí. Tato technologie má však také své limity a není použitelná na vše. Pokud však design zohledňuje technologii, je možné některé věci dělat velice rychle a efektivně, což je hlavní výhoda. Od skici po zhmotnění to tak může být jen několik hodin. Co se týče formování vlastníma rukama, tak i zde je prostor být v kontaktu s materiálem a něco dotvářet.

Prvoka jste tiskli v Českých Budějovicích. Proč právě tam a jak jste jej dopravili do Prahy na Střelecký ostrov?

V Budějovicích žiji, tvořím a také jsme si zde pronajali velkou halu bývalého tepelného výměníku, což byly hlavní důvody pro realizaci v tomto městě. Transport probíhal pomocí tří kamionů s podvalem do přístavu v Holešovicích, kde byl Prvok na pontonu zkompletován ze tří částí a stře­chy a následně byl po řece dopraven na Střelecký ostrov.

group-8 Created with Sketch.

Beton mne baví z mnoha ohledů: dá se formovat, tvarovat ať už litím do formy, nebo přímo modelováním, stříkáním, vrstvením. Dá se s ním různorodě pracovat…

Řekl jste, že Prvoka vnímáte jako obyvatelnou sochu. Už jste v něm spal? A o čem se Vám zdálo?

Spal. A sladce a tvrdě, takže co se mi zdálo, už nevím :) Prvok je obytná socha především pro svou někdy až iracionální formu, kdy jsou estetika či emoce, které budí, nadřazeny nad funkci. Ovšem pořád je to i socha obytná, tedy nakonec i funkční.

Můžete prosím stručně zmínit některé invenční technologie, které jsou v Prvoku použity?

Jedná se například o recirkulační sprchu, která recykluje až 90 % vody nebo inteligentní řízení, kdy je možné světla, topení, klimatizaci a spotřeby energií ovládat přes telefon. Mnoho doplňků v interiéru, včetně titanové baterie v koupelně nebo vypínačů z plastu, je také 3D tištěných.

Jaké jsou Prvokovy další plány?

Prvok zatím funguje jako výstavní objekt. Do budoucna by měl být k pronájmu…

Děkujeme za rozhovor a přejeme Vám i Prvokovi mnoho zdaru.

Autor

Související články

5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Materiály a technologie

Prvok aneb velký experiment na poli 3D tisku

18. srpna 2020 byl na pontonu kotvícím u Střeleckého ostrova v Praze slavnostně představen Prvok – první dům organických tvarů, který byl v České republice vytištěn z cementového kompozitu. V navazujících článcích jej blíže představujeme formou rozhovoru s autorem jeho návrhu...
5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Materiály a technologie

Příběh prvoka

V článku je přiblížen vznik společnosti Scoolpt zaměřující se na 3D tisk z betonu, která stojí za Prvokem, začátky spolupráce, proces softwarového modelování, první zkoušky tisku a především vlastní tisk Prvoka.
5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Materiály a technologie

Materiál pro Prvoka

Vývoj vlastního materiálu pro 3D tisk započal v roce 2016. Pozdější spolupráce s Michalem Trpákem pokračovala ve spolutestování materiálu MasterRoc 3DP a vyvrcholila tiskem Prvoka. V článku je popsán použitý beton MasterFlow 3D 100, který je sestaven z lokálních surovin a je v...