Prvok aneb velký experiment na poli 3D tisku

15. 10. 2020 - Architektura | | Stáhnout článek v PDF

(foto: Stanislav Krupař, archiv Stavební spořitelny Buřinka)

18. srpna 2020 byl na pontonu kotvícím u Střeleckého ostrova v Praze slavnostně představen Prvok – první dům organických tvarů, který byl v České republice vytištěn z cementového kompozitu. V navazujících článcích jej blíže představujeme formou rozhovoru s autorem jeho návrhu a textu od jeho spolutvůrců.

Umělecký návrhMichal Trpák |
Scoolpt, s. r. o.
Know-how 3D tiskuKateřina Nováková
Jiří Vele |
Scoolpt, s. r. o.
SpolupráceLadislav Trpák
Kamil Klejna
Martin Jiříček |
Scoolpt, s. r. o. a Luboš Matzner
Michal Zámečník |
Master Builders Solutions
Realizacekvěten až srpen 2020
Projekt finančně podpořiliStavební spořitelna České spořitelny, a. s. a samotní tvůrci

Podle sochaře Michala Trpáka je architektura racionální a jistým způsobem prokalkulovaná, naproti tomu sochařství je iracionální a je spíše o emocích. Baví jej oba přístupy prolínat, experimentovat a zkoušet nové materiály a technologie a možná právě proto se dostal k 3D tisku. První stavbou, kterou se svým týmem zrealizoval, je Prvok, jenž je v podstatě složen ze tří částí: dvě boční jsou 3D vytištěné z cementového kompozitu, zatímco střední část je dřevostavba. Střecha je montovaná z dřevěných vazníků a prken a osázená vegetací. Přestože má Prvok poměrně malé rozměry (ovál s osami cca 13,35 × 3,5 m), je tak prostorný, aby v něm mohla žít dvoučlenná rodina. Na plochu cca 43 m2 se vešly tři místnosti – obývací prostor s kuchyňským koutem, ložnice a koupelna s toaletou. Primárně je prvok určen k ověření principů 3D tisku a možností používat jej v budoucnosti pro stavění. Nejde však o pouhé uchopení nové technologie a vytištění „nějakého domku“. Prvok má svou tvář a autoři doufají, že může být pro bydlení atraktivní. V současné době je umístěn na pontonu kotvícím u Střeleckého ostrova v Praze a tým autorů počítá nejen s dalšími Prvoky, ale jistě i s nějakým Druhokem…

Autor

Prvok, big experiment in the field of 3D printing

The first house of organic shapes in the Czech Republic, ʻPrvok’ (Protozoan), which was printed using a cement composite was formally revealed on a pontoon moored at Střelecký Island in Prague on August 18, 2020. The article provides more detail in the form of an interview with the author of the design, with text from its co-creators.


Související články

5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Materiály a technologie

Prvok je obytná socha

Rozhovor s autorem Prvoka Michalem Trpákem o návrhu, spolupráci a plánech do budoucna.
5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Materiály a technologie

Příběh prvoka

V článku je přiblížen vznik společnosti Scoolpt zaměřující se na 3D tisk z betonu, která stojí za Prvokem, začátky spolupráce, proces softwarového modelování, první zkoušky tisku a především vlastní tisk Prvoka.
5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Materiály a technologie

Materiál pro Prvoka

Vývoj vlastního materiálu pro 3D tisk započal v roce 2016. Pozdější spolupráce s Michalem Trpákem pokračovala ve spolutestování materiálu MasterRoc 3DP a vyvrcholila tiskem Prvoka. V článku je popsán použitý beton MasterFlow 3D 100, který je sestaven z lokálních surovin a je v...