Domy pro lidi bez střechy nad hlavou vytištěné na 3D tiskárně

15. 10. 2020 - Architektura | | Stáhnout článek v PDF

Dokončené domy v texaském Austinu

Na jaře letošního roku byly v texaském městě Austin pomocí 3D tisku dokončeny první domy, které jsou určeny pro lidi bez střechy nad hlavou. Jedná se o výsledek projektu s názvem Community First! Village, na kterém spolupracuje stavební společnost Icon a nezisková organizace Mobile Loaves & Fishes, jež bezdomovcům pomáhá.

„Je skvělé, že moderní technologie, ke kterým se lidé na ulici jen stěží dostanou, v dnešní době právě těmto lidem nabízí šanci začít nový život. Po dokončení celého projektu předpokládáme, že by ve vesnici Community First! mohlo bydlet až 480 lidí, což je cca 40 % bezdomovců Austinu,“ řekl Alan Graham, zakladatel organizace Mobile Loaves & Fishes. V domě o velikosti 37,2 m2 se nachází ložnice, sprcha s WC a obývací pokoj s kuchyní. Při jeho výrobě byl použit cementový kompozit s označením Lavacrete a vlastní tisk probíhal na tiskárně s názvem Vulcan II, která byla schopna tisknout tři domy najednou, čímž byla podstatně zvýšena rychlost tisku a sníženy náklady. Vulcan II je první komerčně dostupná 3D tiskárna společnosti Icon, oproti dřívějším typům může tisknout na ploše až 185 m2, má nastavitelnou šířku „tiskové stopy“, takže s ní lze vytisknout stěny různé šířky, a je možné ji sestavit podle instruktážního videa, takže není potřeba asistence výrobce. Je vysoká 3,5 m a dokáže vytisknout stěnu vysokou až 2,59 m. Ovladatelná je pomocí tabletu (samozřejmou součástí je uživatelský soft ware) a má zabudované i LED osvětlení pro potřeby tisku za obtížnějších světelných podmínek.

V současné chvíli společnost Icon spolupracuje na dalším projektu s neziskovou organizací New Story. Cílem je vytisknout 50 domů o rozloze 46,5 m2, přičemž samotný tisk trvá během několika dnů cca 24 h. Tyto domy budou určeny rodinám žíjícím nyní v provizorních přístřešcích v mexickém městě Tabasco.

zdroj: CPT Worldwide, 2/2020

Autor

Související články

5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Aktuality

Zdeněk Fránek architektem roku 2020

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech – cenu Architekt roku 2020 – získal přední český architekt a pedagog Zdeněk Fránek, představitel organického proudu české architektury, za nímž stojí desítky mimořádných a originálních staveb.
5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Materiály a technologie

Prvok aneb velký experiment na poli 3D tisku

18. srpna 2020 byl na pontonu kotvícím u Střeleckého ostrova v Praze slavnostně představen Prvok – první dům organických tvarů, který byl v České republice vytištěn z cementového kompozitu. V navazujících článcích jej blíže představujeme formou rozhovoru s autorem jeho návrhu...
5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Aktuality

Ing. Jan Vítek, DrSc., získal Cenu hejtmanky Středočeského kraje

17. září se v Galerii Středočeského kraje v Kutné hoře uskutečnilo vyhlášení výsledků 7. ročníku soutěže Stavba roku Středočeského kraje 2020. Cenu hejtmanky udělovanou osobnosti architektury a stavitelství za přínos Středočeskému kraji si zde letos osobně převzal Ing. Jan Vít...