Ing. Jan Vítek, DrSc., získal Cenu hejtmanky Středočeského kraje

15. 10. 2020 - Architektura | | Stáhnout článek v PDF

17. září se v Galerii Středočeského kraje v Kutné hoře uskutečnilo vyhlášení výsledků 7. ročníku soutěže Stavba roku Středočeského kraje 2020. Cenu hejtmanky udělovanou osobnosti architektury a stavitelství za přínos Středočeskému kraji si zde letos osobně převzal Ing. Jan Vítek, DrSc., vynikající odborník v oblasti betonových mostů a předpjatého betonu, autor řady inovativních řešení a inženýr, který se podílel na mnoha významných dopravních stavbách.

Nejvýznamnějším technickým přínosem dr. Vítka jsou technologie výstavby mostů bez použití skruže, a to jak pro vysouvání, tak pro letmou betonáž. Pro tu navrhl novou koncepci betonážních vozíků, prvně použitých při výstavbě zvíkovských mostů, později při výstavbě mostu přes vodní nádrž Švihov pro vodovod Želivka. Tuto koncepci převzali i zahraniční výrobci těchto technologických zařízení. Dr. Vítek působil jako poradce pro výstavbu dopravních staveb v Praze, úspěšný byl i v soutěži o návrh Nuselského mostu, podílel se na výzkumných úkolech s ČVUT a působil jako náš reprezentant v řadě evropských aktivit. K nejvýznamnějším z řady ocenění patří Státní cena za rozvoj předpjatého betonu (1963). Byl i členem Společnosti francouzských inženýrů a je čestným členem ČSSI.

Aktivity dr. Vítka jsou přinejmenším celoevropské a podstatné stopy jeho činnosti můžeme najít i ve Středočeském kraji. Invenční technologii výstavby mostu bez použití skruže použil při vysouvání mostu v Davli, spolupracoval na výstavbě dálničního mostu přes Sázavu v Hvězdonicích, na záchraně železobetonového obloukového mostu v Debři (část Mladé Boleslavi) nebo mostu přes Jizeru v Mladé Boleslavi. Nejvýznamnější je ale návrh a technologie výstavby 450 m dlouhého mostu přes Jizeru na dálnici D10 u Tuřic. Technologie výroby těžkých předem před­pjatých nosníků v místě staveniště a jejich doprava pomocí drážky na místo v konstrukci vytyčily nový směr v použití předpjatého betonu.

V poslední době se věnuje psaní odborných publikací, např. Historie předpjatého betonu (2017), Světové mosty: od antiky po současnost (2019) a Mosty v ČR (2020).

V září letošního roku dr. Vítek oslavil 95 let a při té příležitosti jsme v Beton TKS 6/2020 uveřejnili rozhovor, který s ním pro Beton TKS vedl Petr Volf.

Autor

Související články

5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Úvodník

Beton pro život a krásu

Vážené čtenářky a čtenáři, v tomto čísle věnovaném současným stavbám je názorně ukázáno, že česká ar­chitektura ve svých špičkových výkonech nezaostává za světem, ale je již scho­p­ná konkurovat tvorbě v zavedených zemích, jako je Německo, Nizozemí nebo Švýcarsko. Beton – ať...
5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Aktuality

Domy pro lidi bez střechy nad hlavou vytištěné na 3D tiskárně

Na jaře letošního roku byly v texaském městě Austin pomocí 3D tisku dokončeny první domy, které jsou určeny pro lidi bez střechy nad hlavou. Jedná se o výsledek projektu s názvem Community First! Village, na kterém spolupracuje stavební společnost Icon a nezisková organizace M...
5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Historie

Bohumil Böhm a jeho nadstranická architektura stranických výborů KSČ výborů KSČ jižních Čech

Architekt Bohumil Böhm se řadí mezi výrazné osobnosti architektury vzniklé v době socia­lismu. Jeho plavecký stadion z roku 1971 si díky na svou dobu progresivnímu hyperbolickému zastřešení získal i mezinárodní věhlas. Kolektivní dům, který dokončil o pár let dříve v roce 1964...