Jurkovičova tepláreň pre nás bola veľkou výzvou

10. 12. 2022 - Sanace a rekonstrukce | | Stáhnout článek v PDF

Tři otázky pro architekta Martina Paška z ateliéru DF Creative Group, jenž je autorem koncepce konverze a vestavby nových konstrukcí v interiéru Jurkovičovy teplárny v Bratislavě

Interakcie pôvodnej a novej konštrukcie (foto: BoysPlayNice)
group-8 Created with Sketch.

Navrhli sme odvážny koncept, ktorým sme vyhrali vyzvanú súťaž a ktorý sme presadili a úspešne udržali vďaka investorovi až do konca. Budova sa svojou kvalitou, jedinečnou atmosférou a historickým aj výškovým kontrastom v centre Sky Parku navrhnutým Zahou Hadid stala klenotom nového moderného downtownu Bratislavy.

Ing. arch. Martin Paško

Jak je zřejmé, ze železobetonu byly zhotoveny zachovalé násypníky na tuhá paliva. Jak se však beton podílí na stavebně konstrukčním řešení, resp. na nosné konstrukci teplárny? A byly při rekonstrukci některé části vybetonovány nově?

Betón ako základný statický materiál stavby tvorí základnú statickú kostru celej Jurkovičovej teplárne doplnenej tehlovým plným murivom. Stredová stena medzi oboma halami však bola z pary kotlov doslova „vyparená“ a bolo ju nutné nahradiť novou železobetónovou priebežnou stenou, ktorá celý pôvodný skelet spevnila. Z výmeny tejto steny a z rekonštrukcie fasády sme odložili viac ako 31 tisíc tehál, ktoré sme naspať recyklovali a vložili do interiéru.

Nové okná vo fasáde s typickým pôvodným delením, avšak s novými tepelne technickými vlastnosťami – izolačné trojsklo (foto: BoysPlayNice)

Na štyroch priebežných základných stĺpoch v priestore kotlovej haly akoby „visia“ dominantné železobetónové pôvodné násypníky, ktoré sa stali popri industriálnych oknách a tehlách základným znakom Jurkovičovej teplárne a tvoria jej jedinečnú atmosféru v pôvodnej surovosti a farebnosti.

Nová vložená „budova do budovy“ v kotlovej hale je nebojácne postavená do priestoru na šiestich ustúpených železobetónových stĺpoch a mohutnej železobetónovej roznášacej, tzv. „waflovej“, doske, v ktorej je 96 otvorov a v nich špeciálne na mieru vyrobené RGB svietidlá. 

Dominantná konštrukcia vstavby postavená v priestore s roznášacím „waflovým“ stropom z pohľadového betónu počas výstavby (foto: DF Creative Group)
„Waflový“ strop po dokončení (foto: Kudivani Photography / DF Creative Group)

Waflová doska nesie štyri podlažia coworkingových priestorov na maximálne subtílnych oceľových stĺpoch so železobetónovým jadrom, kde sú vložené výťahy a únikové schodisko. Celá vložená budova vo vnútri končí 70 mm pod pôvodnými oceľovými väzníkmi, ktoré nesú novú strechu a svetlík v átriu.

V turbínovej hale stoja nové vložené podlažia na dvoch radoch železobetónových kruhových stĺpoch, ktoré prechádzajú celou výškou haly a podopierajú pôvodné nosníky priťaženej zelenej strechy.

Zosilnenia železobetónových dosiek pri všetkých stĺpoch sú obrátené dohora a sú ukryté v zdvojenej podlahe, aby podhľady pohľadových betónov s viditeľnými inštaláciami boli krásne hladké a rovné.

Na všetky nové železobetónové dosky boli robené špeciálne kladačské plány ukladania nových dosiek debnenia a bola použitá štandardná trieda betónu (nie špeciálna pohľadová). Napriek tomu je výsledok perfektný.

Jakým způsobem byly sanovány původní betonové konstrukce?

Pred samotnou sanáciou boli odo­brané na mnohých miestach vzorky betónu a boli robené špeciálne skúšky. Podľa ich výsledkov hlavný statik rozhodol o spôsobe sanácie, resp. o posilnení uhlíkovými pásmi alebo o kompletnej výmene.

Povrch pôvodných železobetonových násypníkov (foto: DF Creative Group)
Cez nový svetlík sa do átria dostáva prirodzené svetlo (foto: Kudivani Photography)
Spojovacia lávka (foto: BoysPlayNice)

Keďže celé vnútro bolo na začiatku realizácie prakticky voľné až po základovú škáru oboch hál, celý skelet bol na čas realizácie spevnený šikmými dočasnými oceľovými podperami, ktoré boli neskôr odstránené.

V podlaží nad násypníky jsou zhotoveny prosklené podlahy, jimiž je možné vidět dovnitř…

Áno, do dvoch násypníkov boli vložené nové železobetónové dosky pre nové funkcie. Aby si bolo možné predstaviť celú pôvodnú kubatúru a veľkosť násypníkov a rovnako pôvodnú patinu a materiály, podlahy v dvoch miestnostiach sú presklené, jedna v strede s kruhovým otvorom, druhá po celom jej obvode. Toto efektné riešenie prezentuje samotné vnútro násypníkov a návštevníci sa môžu stať vyslovene súčasťou technologického toku tejto industriálnej stavby.

Tepelne izolovaná fasáda zvnútra – čisto biela omietka (foto: DF Creative Group)

Jurkovičova tepláreň prezentuje všetky objavené pôvodné časti a v kaž­dom mieste teplárne viete, že ste v tejto národnej kultúrnej pamiatke, čo bolo naším cieľom.

Jurkovičova tepláreň sa po konverzii stala cenným kontrastom k modernej architektúre okolitých budov (foto: Kudivani Photography)

Architekt Martin Paško 
vyštudoval FA STU v Bratislave v roku 1991, 11 rokov pracoval v tíme Ortner & Ortner vo Viedni na kultúrnych projektoch MQ Wien a Schauspielhaus Zurich, v roku 2005 sa stal spoluzakladateľom kreatívneho centra Design factory. Vo svojom portfóliu má realizáciu významných projektov ako Residence Moskovská, Residence Zrínskeho, Bory Home I., Refinery Gallery a Elektráreň Piešťany, za ktorú získal aj ocenenie Fenix Pamiatka roka 2014 a nomináciu na ocenenie Mies van der Rohe Award. Teraz pracuje na projekte industriálneho areálu Dve sýpky, ktorý ponúkne ďalší kultúrny a verejný priestor.
Za konverziu Jurkovičovej teplárne získal ocenenie CIJ Award 2021, BIG SEE Architecture Award 2022, ICONIC Awards 2022 Innovative Architecture, hlavnú cenu Stavba roka SR 2021 a Architecture MasterPrize Award 2022 Best of Best Industrial Building.


Související články

4/2022 Sanace a rekonstrukce | 10. 12. 2022 | Téma, Sanace a rekonstrukce

Konverze Jurkovičovy teplárny v Bratislavě

V loňském roce byla dokončena přestavba Jurkovičovy teplárny, která má od roku 2008 status slovenské národní kulturní památky. Tato funkcionalistická stavba nabízí po tříleté rekonstrukci veřejnosti sdílené kanceláře pod názvem Base4Work, v přízemí se...
4/2022 Sanace a rekonstrukce | 10. 12. 2022 | Rozhovor, Sanace a rekonstrukce

Živý materiál

Rozhovor Petra Volfa s architektem Markem Tichým o rekonstrukcích Elektrických podniků, Bílé labutě a hotelu Intercontinental.
4/2022 Sanace a rekonstrukce | 10. 12. 2022 | Téma, Sanace a rekonstrukce

Konverze ostravských městských jatek na galerii Plato

Touhu dokonale propojit interiér domu s jeho okolím často pomáhají splnit velké skleněné plochy. V případě ostravské galerie Plato se podařilo spojit výstavní sály s expozicemi pod širým nebem pomocí rozměrných otočných segmentů vsazených do obvodového pláště památkově chráněn...
4/2022 Sanace a rekonstrukce | 10. 12. 2022 | Téma, Sanace a rekonstrukce

Konverze domu nábytku na budovu Českého rozhlasu Olomouc

V letošním roce byla dokončena konverze obchodního domu s nábytkem v městské památkové rezervaci Olomouc na budovu Českého rozhlasu. V roce 1911 se jednalo o konstrukčně, provozně a prostorově progresivní stavbu, jednu z prvních realizací monolitického železobetonového skeletu...