Vila Vnitřní krajina

foto: BoysPlayNice

InvestorMIXA VENDING s.r.o. / Miroslav Mixa
NávrhMarek Jan Štěpán
ProjektAtelier Štěpán s.r.o.
SpolupráceFrantišek Brychta, Lukáš Svoboda, Tomáš Jurák, Hana Arletová, Hana Myšková
Generální dodavatelTomáš STRAUB s.r.o. / Kamil Glucz (stavbyvedoucí)
Dodavatel betonuČeskomoravský beton, a.s. / betonárna Nový Jičín
Projekt2012 – 2015
Výstavba2015 – 2020
group-8 Created with Sketch.

Beton mi z materiálů, které používáme, přijde nejpravdivější, nejsyrovější. Jak ho odliju, tak zůstane, nic nám neodpustí.

Marek Jan Štěpán

Místo, kde se dům nachází, má výhodnou polohu nedaleko historického centra Nového Jičína. Zároveň je v blízkosti městských parků, které příznivě ovlivňují okolní klima. Velkým kladem je křehká síť sociálních vazeb v okolí (pracovní dostupnost, docházka do školy, rodinné vazby a kultura). Nevýhodou je jistá míra hlučnosti sousední komunikace. Všechny zmíněné faktory byly ale pro návrh domu na pozemku netradičního půdorysu inspirativní.

Na obložení obvodové stěny bylo použito akátové dřevo, foto: BoysPlayNice

Zadání klienta bylo, že chce žít hodně venku. Když jsem začal dům kreslit, vznikl nejprve dům klasického typu. Pozemek je však tak malý, že nezbyla žádná zahrada. A to mě přimělo k tomu, uvažovat o domě jinak: zahradu umístit do středu a dům situovat kolem. Dům je tak směřován spíše do sebe, do jakési obytné introvertnosti. Vytváří vnitřní obytnou krajinu, která do sebe pojímá všechny funkce. Zároveň umožňuje průhledy do okolního světa. Těžištěm domu se stává atrium. Základní platforma domu je vyvýšena nad úroveň ulice, ocitá se tak vůči ulici v soukromější pozici, optické i akustické. Vnitřní krajině odpovídá i výškové rozvrstvení na jednotlivé platformy (zázemí – společenská část – klidová část – venkovní sezení).

Dům je zasazen v mírně svažitém terénu a je dvoupodlažní. V suterénu je vstup do domu a veškeré zázemí – dvojgaráž, technická místnost, šatna, sklady a kancelář. Nadzemní část je umístěna ve dvou úrovních – společenská část je ve stejné úrovni jako atrium, klidová část, resp. ložnice, jsou o 0,5 m vyvýšeny nad úroveň atria. Ve společenské části je jídelna, kuchyně, spíž, obývací pokoj a pracovna. Odděleně mezi oběma částmi je pokoj, koupelna a WC pro hosta. V klidové části jsou dvě ložnice, zimní zahrada, šatna a koupelna. Jídelna je prosvětlena kruhovým světlíkem, označujícím centrum domu, v obytném prostoru je umístěn krb. Před obývacím pokojem a ložnicemi je dřevěná terasa, před pokojem hosta je balkon. Na západní straně atria je sauna a venkovní vstup do atria z ulice. Atrium je opticky propojeno se sousední zahradou a ulicí.

Stavební a konstrukční řešení

Založení toho atriového domu je provedeno na dvou základových deskách. První podkladní betonová základová deska má tloušťku 150 mm, druhá deska tloušťky 250 mm z monolitického vodonepropustného železobetonu je opatřena krystalizačním nátěrem Xypex a je lokálně posílena hydroizolačními asfaltovými pásy. Svislé nosné a dělicí stěny v suterénu jsou řešeny jako monolitické železobetonové z pohledového betonu. Obvodové stěny v suterénu jsou sendvičové s vnitřní tepelnou izolaci EPS a XPS v celkové tloušťce 200 mm. Stropní deska nad suterénem je rovněž z monolitického železobetonu o celkové tloušťce 250 mm. V suterénu se nachází také vzdušník, který je podél celé delší strany domu. Jeho přínosem pro uživatele domu je předehřívat, resp. ochlazovat přiváděný vzduch do jednotky VZT v závislosti na ročním období. Schodiště ze suterénu do 1. NP jsme zvolili po dohodě s architektem jako prefabrikované železobetonové posazené na monolitických železobetonových schodnicích.

Nosná i obvodová konstrukce 1. NP je provedena z dřevěných masivních křížem lepených CLT panelů tloušťky 90 mm. Pohledové vnitřní stěny byly ručně přebroušeny a opatřeny bělicím olejem, který zintenzivnil přírodní vzhled těchto dřevěných stěn. Stropní nosnou konstrukci tvoří rovněž masivní křížem lepené CLT panely tloušťky 120 mm. Střešní plášť je zateplen izolačními deskami EPS 150S v celkové tloušťce 380 mm, opatřen PVC fólií a přitížen kačírkem. Výplně otvorů jsou z hliníkových profilů s izolačním trojsklem. Fasáda domu je zateplena tepelnou dřevovláknitou izolací Steico a je obložena masivními akátovými deskami. Pod atriem se nachází zásobník na dešťovou vodu pro závlahu. Vytápění je podlahové teplovodní v kombinaci s nástěnnými tělesy, vše je vytápěno plynovým kondenzačním kotlem. TUV je dohřívána solárním panelem umístěným na střeše.

Betony

Na tuto stavbu bylo celkem spotřebováno cca 620 m3 betonu a 44 000 kg armovací výztuže. Na základy byly dodávány betony v pevnostních třídách C16/20 a C20/25. Pro realizaci pohledových železobetonových konstrukcí bílé vany našel uplatnění vodonepropustný beton Permacrete v pevnostních třídách C25/30 — XA1 a C30/37 — XA1 s maximální velikostí zrna 16 a 8 mm.

Poměrně složité bylo dosáhnout jednotného vzhledu všech pohledových betonů, jelikož se betonáže prováděly v různých ročních obdobích, za různých klimatických podmínek a na mnoho dílčích etap. Déle bylo nutno do monolitických stěn vkládat množství hliníkových lišt pro budoucí LED osvětlení a veškeré rozvody elektro a ZTI, přičemž pozice výstupu musely být známy už při provádění bednění.

Autorkou dvou křehkých bronzových plastik je sochařka Martina Netíková, foto: BoysPlayNice

Závěr

O mimořádném návrhu i kvalitě provedení svědčí ocenění Stavba roku, jež vila v roce 2021 získala. Odborná porota jej udělila „za dokonalou ukázku individuálního bydlení s vysokou účelností, působivou architekturou, kultivovaností prostředí a nápaditým materiálovým zpracováním. Výsledkem práce architekta, dodavatele a investora je prostředí zcela výjimečné domácí pohody“.

Vile je věnován i 15. díl pořadu Architektura v betonu, který můžete shlédnout na youtube kanálu společnosti Českomoravský beton.

ATRIUM HOUSE

One of the awarded titles “Building of the Year 2021” boasts the Atrium House by architect Marek Jan Štěpán. The two-storey villa is built around the perimeter of the sloping 505 m2 plot and the atrium – the inner landscape – is placed inside. The lower structure is made of exposed concrete, the upper is a wooden structure. According to the owner, concrete combined with wood, greenery and other elements such as interesting furniture and accessories is definitely not cold as many people believe. Most visitors are surprised at how welcoming concrete is.

Pojmy v tomto článku

2/2022 Architektura | 10.6.2022 | Můj dům, můj beton, Rozhovor

Původně jsem chtěl dřevostavbu…

Rozhovor s majitelem vily Miroslavem Mixou o jeho původním zadání stran návrhu, o podnětné spolupráci s architektem a realizační firmou, o synergii b...

5/2020 Architektura | 15. 10. 2020 | Můj dům, můj beton

Přístavba rodinného domu na Kojetíně

Na soukromém pozemku u Nového Jičína vznikl v roce 2009 v torzu stodoly, ze které zbyly pouze obvodové pískovcové zdi, obytný ateliér společnosti UAX!. V loňském roce k němu přibyla samostatná obytná přístavba, která je v podstatě „ukryta“ do svahu, otočena k atriu a s původní...