Rekonstrukce „na beton”

10. 6. 2021 - Architektura | | Stáhnout článek v PDF

V příspěvku je představena proměna bytu v klasickém čtyřpatrovém panelovém domě v pražském Suchdole v působivé interiérové divadlo. Promyšlenou kompletní rekonstrukcí doslova „na beton“ byl vytvořen příjemný a zároveň praktický interiér.

Majitelé mě poptali na rekonstrukci interiéru bytu 4+1 ve čtyřpatrovém panelovém domě. Zadání znělo byt kompletně zrekonstruovat, protože neodpovídal dnešním požadavkům. Cílem přibližně půlroční návrhové práce bylo vytvořit nadčasový interiér, který bude osobitý právě pro klienty samotné. Majitelé byli v průběhu spolupráce velmi vnímaví k mé práci. A především souzněli s hlavní myšlenkou atmosféry. Za sebe mohu říct, že to byla takřka ideální spolupráce: majitelé mě nechali tvořit a jednotlivé prvky jsme společně probírali a nacházeli ideální cestu mezi designem a praktičností. Hlavními požadavky bylo využít přírodní materiály, byt opticky zvětšit a provzdušnit. Právě díky tomuto přístupu vznikl byt s osobitou atmosférou, který pyšně navazuje na svou historii.

Beton jako základní konstrukční materiál domu doplňují dřevo a mosaz, vše ve své materiální surovosti (foto: Filip Šlapal)

Nová dispozice

Zadání bylo klasický panelákový byt upravit pro potřeby čtyřčlenné rodiny. Po několika variantách úplného otevření prostoru jsme s majiteli dospěli k závěru, že domácnost s dvěma chlapci potřebuje oddělné pokoje a klid za uzavřenými dveřmi. Otevřeli jsme tedy obývací pokoj s jídelnou a kuchyní jako jednu část bytu. A chodbu s ložnicemi, koupelnou a toaletou jsme oddělili dveřmi s bočními světlíky. Z dispozice 4+1 jsme tak udělali 4+kk o užitné ploše 90 m2. Každá ložnice disponuje velkou vestavěnou šatní skříní. Protože v bytě není úložná komora, umožnilo toto řešení minimum volného nábytku, který by zatěžoval prostor.

Půdorys

Betonové divadlo

Když se řekne divadelní interiér, většinou si představíme spoustu barev, tvarů a barevných efektů. V tomto panelovém bytě je to přesně naopak: divadlo, které jsem navrhla, je minimalisticky pojaté, klidné a jde k podstatě dobrého bytového interiéru. A tou je kvalitní dispozice a důraz na detail.

Majitelka bytu je divadelní herečka a velký divadelní fanoušek, a proto jsme došli k této inspiraci. „Život je krásné divadlo“ bylo hlavní moto celého konceptu. Nejdůležitějším úkolem bylo atmosféru do bytu vložit nenásilně a harmonicky spojit možnosti prostoru, lokalitu i dům ze sedmdesátých let. A s jakými prvky jsem pracovala? Beton jako základní konstrukční materiál domu doplňují dřevo a mosaz, vše ve své materiální surovosti. Cílem bylo vnést do bytu autentičnost a nijak neskrývat, že jsme v panelovém domě.

Materiály ve své podstatě

Na části stěn a stropech jsou betonové panely očištěné od omítek. Chtěli jsme zachovat beton ve své přirozené barvě, a proto bylo důležité najít vhodný přípravek, který jako by na povrchu nebyl a zároveň splnil požadavek na bezprašnost. Ten jsme našli u výrobce Mapei. Předem jsme povrchy vydrhli kartáčem a několikrát umyli a pak natřeli bezprašným nátěrem. Povrchy jsou nyní čisté, nehrozí drolení nebo zašpinění při doteku.

Betonové povrchy byly natřeny bezprašným nátěrem (foto: Filip Šlapal) 

Mosaz doplňuje jako šperk každé tradiční divadlo. Je použita na dvířkách kuchyňské linky a detailech jako jsou úchytky a světla. Ty jsou vyrobeny podle mého autorského návrhu; mosaz je broušená a voskovaná, aby dostala moderní nadčasovou podobu. Hlavní mosazné osvětlení v obývací části evokuje hravým způsobem výrazné lustry, bez kterých se v divadle neobejdeme. Pro praktické zavření šatní skříně v předsíni jsme využili „oponu“, která je měkká na dotyk a hraje také sytou barvou. Dveře mají nově výšku až do stropu, aby se prostor opticky zvýšil. Typickou divadelní krémovou barvu jsem vyměnila za soudobou moderní šedou. Zároveň jsem však nechtěla, aby byt působil historicky, a proto jsem využila tradiční materiály, ale v moderní podobě.

Podlaha je v celém bytě z masivních dubových prkeně (foto: Filip Šlapal) 
Mosazné osvětlení v obývací části hravým způsobem evokuje výrazné divadelní lustry (foto: Filip Šlapal) 
Mosazné prvky (na dvířkách kuchyňské linky, úchytkách a osvětlení) vyrobené podle autorského návrhu doplňují byt jako šperky (foto: Filip Šlapal)

V koupelně a na toaletě je na podlaze velkoformátová dlažba se vzhledem teraca a stěny jsou obložené dlaždicemi ve tvaru cihličky v pokládce na půlvazbu s kontrastní spárou. Z koupelny jsem odstranila pračku a vložila zde pouze velkou walk-in sprchu a umyvadlo. Pračku i s novou sušičkou jsem „schovala“ do prostoru navazujícího na kuchyňskou linku, kde díky uskočení stěny vznikla potřebná hloubka na odpady.

V koupelně a na toaletě je na podlaze velkoformátová dlažba se vzhledem teraca (foto: Filip Šlapal)

Prostor pro kuchyň je poměrně úzký, a abychom pozornost zaměřili jinam, obložili jsme spodní část linky mosazným plechem, který je ručně broušený, voskovaný a přináší měnící se a zrající krásu. Atmosféru do posledního detailu doplňuje moderně pojatá lucerna, vyrobená na míru.

Podlaha v celém bytě je z masivních dubových prken, tak jako na divadelním jevišti, avšak zde se odehrává skutečný život…

Šatní skříň v předsíni je skryta za „oponou“ (foto: Filip Šlapal)
Autor

Reconstruction “to Concrete”

The article presents the transformation of an apartment in a classical four­storey panel house in Prague – Suchdol into an impressive interior theater. A well­thought­out complete reconstruction, literally “to concrete”, created a pleasant and at the same time practical interior.

Pojmy v tomto článku

1/2020 Pozemní stavby | 15. 2. 2020 | Stavební konstrukce

Pohledový beton pro Lahofer

Zcela zásadním požadavkem u novostavby Vinařství Lahofer bylo provedení konstrukcí v reprezentativní části z pohledového betonu. Při návrhu složení jednotlivých betonů se vycházelo ze zkušeností z provádění pohledových konstrukcí z předchozích zakázek, především v Brně a jeho...